You are here

Vuoden 2017 puutavarakauppias Pintopuun Seppo Pihlava korostaa laatua ja asiakasta

Seppo Pihlavan valinnan perustelut vuoden puutavarakauppiaaksi valintaraati kiteyttää kolmeen sanaan; asiakas, luottamus ja laatu. Valmistuttuaan Kotkan puutalousopistosta vuonna 1982, Pihlavalla on takanaan pitkä 35 vuoden puualan ammattilaisen ura saman työnantajan Pintopuun palveluksessa ensin höyläämönhoitajana, sitten myyntipäällikkönä ja tuotantopäällikkönä. Pihlavan työuraan mahtuu suuri puutavarakaupan murros niin valmistustekniikoiden, laitekannan, tuotteiden kuin asiakkuuksien suhteen. 

Valintaraadin mielestä Pihlava on onnistunut yrityksen luotsaamisessa läpi puutavarakaupan rakennemuutoksen sekä uudistamaan tuotantoa ja tuotteita vastaamaan asiakaslähtöisesti ajan trendeihin. -Kun ennen myytiin isoja eriä sahatavaraa bulkkina, nyt asiakas tietää tasan tarkkaan, mitä haluaa. Nyt tehdään kauppaa määrän sijasta laadulla ja valmiilla tuotteilla, sanoo Pihlava.

-Vanhat asiakkaat tietävät kakkosneloset, vajaasärmät ja seitenkasineloset, kun uuden sukupolven asiakkaat ostavat puutavaraa määrämittaisena ja loppukäsiteltynä design-tuotteena. Kun laatutietoisuus on kasvanut, meidän pitää jalostaa tuotteemme mahdollisimman valmiiksi ja tarjota niitä valmiiksi peittomaalattuina, päätypontattuina, paketoituina ja usealla eri profiililla.

Pihlavan mukaan perinteistä pitkästä tavarasta paikallaan tapahtuvaa hartiapankkirakentamista ei enää juurikaan ole, vaan asiakkaat käyttävät rakentamisen hankkeissaan urakoitsijoita ja hankkivat tietoa netistä. -Me myymme valmiita tuotteita uudis- ja korjausrakentamiseen suoraan asiakkaille, joilla voi samassa kohteessa olla useita erilaisia määrämitta-, profiili- ja sävytoiveita.

-Meidän vastauksemme puutavarakaupan murrokseen on se, että tarjoamme asiakaslähtöisesti räätälöityjä tuotteita. Pienen yrityksen on haettava kilpailukyky laadusta, asiakaspalvelusta ja toimitusten joustavuudesta. Puutavarakauppa on yhä enemmän kohdekauppaa ja tapahtuu jälleenmyyjiemme kautta. -Halkaisemme, höyläämme ja jalostamme tuotteemme asiakkaiden tarpeiden mukaisesti. Kun pääsemme tekemään haluttua määrämittaa päätypontattuna, hävikki lopputuotteella on olematon. Kun joutuu vastamaan yhtä aikaa tuotanto- ja myyntipäällikön hommista, ei siinä välissä synny itsensä kanssa riitaa, mitä ja mistä tehdään. Pihlavan mukaan ilman pintakäsittelyä ei enää puutavarakaupan markkinassa pärjää. -Käytämme pintakäsittelyssä vakuumimenettelyä, jonka jälkeen tavara menee kuivausuuniin ja pakattavaksi asiakkaan kannalta sopiviin nippuihin.

-Uskon vahvasti puun käytön tulevaisuuteen rakentamisessa. Arvostus puuta kohtaan kasvaa kaiken aikaa varsinkin nuorten keskuudessa, jotka arvostavat puun uusiutuvuutta ja ekologisia ominaisuuksia, arvioi Pihlava puutavarakaupan tulevaisuuden näkymiä.

 

Lisätietoja:

Vuoden Puutavarakauppias, tuotantopäällikkö Seppo Pihlava, puh 0500 120 548, seppo.pihlava@pintos.fi
SPY ry:n asiamies Kirsi Pellinen, puh.  040 737 9247, kirsi.pellinen@puuinfo.fi

SPY ry on Asiantuntevien puu- ja rakennustarvikekauppiaiden yhdistys ja yksi Puuinfo Oy:n perustajaosakkaista. Pintopuu on Pintos Oy:n tytäryhtiö ja sijaitsee Eurassa. Markkina-alue kattaa Porin, Rauman, Tampereen, Turun ja Pohjois-Uudenmaan talousalueiden puutavaraliikkeet ja jälleenmyyjät.  Pintopuun tuotteet ovat 90 prosenttisesti kuusta, jonka toimittaa pääosin UPM  32mm, 44 mm ja 50 mm paksuina aihioina.


Taustaa:

Vuoden Puutavarakauppias valittiin tänä vuonna 22. kerran. Palkinnon myöntää Suomen Puutavara- ja Rakennustarvikekauppiasyhdistys SPY ry. Palkinnolla halutaan tehdä tunnetuksi suomalaisen puutavarakaupan asiantuntemusta ja palvelua. Samalla se on henkilökohtainen tunnustus ja palkinto ansiokkaasta kauppiastyöstä puutavarakaupan piirissä. Palkinto on perinteinen osa valtakunnallisen Puumarkkinapäivän ohjelmaa, joka on koonnut puuteollisuuden ja kaupan väen yhteiseen tapahtumaan joka syksy jo 43 kertaa.

Aiemmat palkitut puutavarakauppiaat ovat:

Aulis Viitanen, Mestarin Puu ja Rauta (1996), Seppo Lillstrang, Puukeskus Oy (1997), Arto Yletyinen, Puumerkki Oy (1998), Hannu Kallonen, Lauta Oy (1999), Kalle Lindström, Oy Sahakonttori Ab (2000), Ahti Kakko, Puumerkki Oy (2001), Matti Paukku, Puukeskus Oy (2002), Ari Koskinen, Starkki Oy Ab (2003), Harri Haapala, Puukeskus Oy (2004), Matti Leppinen, OP-Puu Oy (2005), Jorma Ojala, Puumerkki Oy (2006), Eero Kainulainen, Starkki Oy Ab (2007), Tapio Outinen, Puutoimi Tapio Outinen Oy (2008), Juhani Kiiski, Puumerkki Oy (2009), Juha Leppäkoski, Sarokas Oy (2010), Aarno Laakso, Puukeskus Oy (2011), Esko Jokela, Hyvinkään Puutavara Oy (2012), Timo Kokkonen, Puumerkki Oy (2013), Kaj Holmén, Simolin Oy Ab (2014) ja Juha Mönkkönen, DT Finland OY/STARK (2015), Risto Heiskanen, Hattulan Puu Oy (2016).